1 av 3
Arkivbild: Tomas Brodin / Scanpix
2 av 3
3 av 3
Ljusgröna områden är spärrområde och vaccinationsområde, streckade bara vaccinationsområde.
Kalmar län

Utökade spärrområden för blåtunga

Även Öland ingår nu i spärrområdet och vaccinationsområdet för blåtunga. Den ko i Vimmerby som bar virussjukdomen hade nämligen smittats där.

Spärrområdet och vaccinationsområdet för djursjukdomen blåtunga utökas till att omfatta stora delar av södra Sverige, det innebär ett större område inom Kalmar län och att nu också omfatta Öland. Det har Jordbruksverket beslutat idag.

Det efter att den smittade ko som hittades i Vimmerby hade köpts från Öland, fått smittan där och sedan transporterats till Vimmerby.

Joakim Holmdahl på Jordbruksverket som är insatsledare för privata vaccinationscentralerna säger till P4 Kalmar att samtliga kommuner utom Vimmerby och Västervik nu ingår i spärrområdet, och att hela Kalmar län utom Västerviks kommun ingår i vaccinationsområdet.

Redan på måndag börjar man med vaccinationerna. Totalt handlar det om 180 000 vaccinationer, varav 130 000 ska ske på Öland.

Vaccinationerna ska vara klara till den 1 april.

17 februari 2009
7 februari 2009
29 januari 2009
25 september 2008

Fakta

Blåtunga är en virussjukdom som drabbar idisslare så som kor och får. Människor kan inte smittas, men sjukdomen vållar lidande för djuren och förluster för djurägarna.

Under vintern är det inte svidknottsäsong vilket gör att sjukdomen inte sprids då. Det är förklaringen till att Vimmerny inte ingår i avspärrningsområdet trots att den smittade kon hittades där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".