Illustration: Simon Leijnse

Rapporterat fusk bara toppen av isberg

De ökande antalet fall av fusk av högskolestudenter som SR Kalmar berättade om igår, onsdag, är bara toppen av ett isberg.

Alla lärare anmäler nämligen inte alltid fuskande studenter, det säger Håkan Hult vid Linköpings universitet som forskar kring just studentfusk.

Universitetslärare tar ofta på sig ansvaret för att studenterna fuskar menar han och säger att de gör det med självanklagande argument som ”vi har kanske inte gjort rätt i kursen”, ”Vi har inte informerat” och ”Vi har inte utbildat tillräckligt i att skriva akademiska texter”.

Det finns också flera orsaker till att fusk inte anmäls, så som rädsla för hot från elever, hån från kollegor och universitetsledning, samt att fusk tar mycket tid att utreda, tid som annars kan läggas på undervisning eller egen forskning. 

- Det finns forskning som visar att lärare hellre avstår än anmäler, säger Håkan Hult som menar att fusket troligen avsevärt större än vad som når diciplinnämnderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".