En irakisk soldat vaktar i det åter öppnade nationalmuséet. Foto: Khalid Mohammed / AP Photo

Nationalmuséet öppet igen

Sex år efter det att tusentals oskattbara föremål plundrats i samband med den USA-ledda invasionen har Iraks nationalmuseum åter slagit upp portarna.

Nationalmuseet i Bagdad har världens främsta samling från ”civilisationens vagga” kring floderna Eufrat och Tigris, de tidiga kulturerna i Mesopotamien, Sumer och Assyrien. Men under några dagar i april 2003 stals omkring 15 000 föremål under kaoset efter invasionen innan amerikanska styrkor säkrat byggnaden. Statyer halshöggs och mängder av andra föremål förstördes, bland annat 4 000-åriga lejonskulpturer.

Cirka 6 000 föremål har på olika vägar hittat tillbaka till museet, främst från Irak, grannländer och USA. Hälften kom till rätta redan under första året, sedan har takten avtagit. Men tillräckligt många klenoder är återbördade för att museet skulle kunna öppnas igen på måndagen.

”Lång väg att gå”

-Jag tackar alla länder som stöttar Irak och hjälper oss att få tillbaka de utsmugglade föremålen i en internationell aktion för att återställa Iraks kulturarv, sade turism- och kulturarvsminister Qahtan Abbas när museet öppnades med premiärminister Nuri al-Maliki bland hedersgästerna.

-Vi vill göra museet till en plats står främst i ledet bland världens museer. Vi har en lång väg att gå. Det görs fortfarande stora upptäckter vid arkeologiska utgrävningar landet runt.

Plundringarna och förstörelsen begränsades inte bara till museet i Bagdad. Tiotusentals föremål tros ha stulits från både utgrävda och outgrävda platser runtom Irak som fortfarande döljer stora skatter under jord.

Även de amerikanska och allierade styrkorna bidrog, i mindre omfattning, till förstörelsen. Bland annat förstördes ruiner i gamla Babylon, som sedan restaurerats med stöd av USA. En amerikansk stridsvagn sköt också sönder nationalmuseets huvudentré, Assyriska porten.

Grundat 1926

Nationalmuseet grundades 1926 av den brittiska äventyrerskan och författaren Gertrude Bell, som även var delaktig i skapandet av det moderna Irak. Samlingarna omfattar 170 000 katalogposter med drygt 500 000 föremål. Drygt 8 000 är ännu saknade.

-Irak är ett land med många ”första”: de första byarna och städerna, den tidigaste skriften, poesin och episka litteraturen, de första templen och religionerna, arméerna och krigen. Där fanns den första ekonomin och de första imperierna, har museets förre chef Donny George Youkhanna sagt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".