Mörbylånga

Kyrkornas framtid diskuterades

Vem ska ta ansvar för alla äldre kyrkor, som inte har tillräckligt med besökare? Den frågan diskuterades på ett möte på Öland, där flera samfälligheter i Växjö stift deltog på fredagen.

Leif Bengtsson är kyrkoherde på södra Öland. Hans församling var från början flera stycken, men de har slagits ihop och har nu fler kyrkor än vad man egentligen behöver.

- Vi skulle kanske klara oss med en kyrka men då är ju frågan - vilken? säger han till Sveriges Radio Kalmar.

Samtidigt finns det också hinder för att använda de kyrkor som faktiskt behövs. Ventlinge kyrka på södra Öland är ett sådant exempel. Det är en äldre byggnad, som man inte får förändra utan tillstånd. Samtidigt hoppas församlingen på att kunna göra en större golvyta, så att den passar dagens moderna gudstjänster bättre. Nu förhandlar man med länsstyrelsen och sådana exempel är vanliga.

- Samhället har ett kulturhistoriskt krav på Svenska kyrkan att bevara kyrkobyggnader och kyrkan har ett krav mot sig själv att bruka kyrkorummen, berättar Torbjörn Sjögren som är stiftsantikvarie i Växjö stift.

- De här båda kraven kan leda till samtal som kan vara svåra när det gäller församlingarnas behov av att förändra inne i kyrkan.

Nick Näslund
Nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".