Få narkotikapoliser trots beslut

Trots ett beslut för fyra år sedan saknas det fortfarande poliser som kan arbeta mot det ökande narkotikabruket bland unga. Just nu fattas fyra tjänster hos polisen i länet vilket gör att Oskarshamns kommun står helt utan hjälp och Kalmar är utan två tjänster.
Det togs ett beslut från polismyndigheten redan 1999 att senast den 1 juni 2000 skulle åtta poliser i Kalmar län arbeta med narkotika och ungdomar som sin huvudsakliga syssla. Enligt Åke Karlman, chef för länets narkotikarotel, finns just nu flera hundra obehandlade tips om narkotikabrott i länet. Johan Dixelius, biträdande länspolismästare i Kalmar län, säger till Sveriges Radio Kalmar att målet fortfarande är att öka antalet poliser i den så kallade gatulangningsgruppen och att man inte får glömma att även andra poliser arbetar med narkotikaproblematiken i sitt dagliga arbete. Enligt en undersökning som polisförbundet nyligen har publicerat ökar ungdomarnas tillgång och användande av narkotika, framför allt handlar det om gymnasieungdomar och trenden är den samma i hela Kalmar län.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".