Foto: Nick Näslund.
Kalmar

Lågkonjunktur ger billigare bygge

På måndagen satte landstingsrådet Anders Henriksson en spade i jorden och tog det första spadtaget till ett av länets nu största byggprojekt – hus 15 vid länssjukhuset i Kalmar.

Landstinget har kunnat utnyttja tillfället att tjäna på lågkonjunkturen i byggbranschen, enligt Anders Henriksson.

- Jag tycker det är viktigt att offentliga aktörer försöker få igenom den här typen av projekt i besvärliga tider, säger han till Sveriges Radio Kalmar.

- För medborgarna blir det ett gynsammare upphandlingsläge för skattebetalarna.

Det fyra våningar höga hus 15 ska stå klart 2013 och är ett av länets största byggprojekt. Huset ska ligga rakt bakom huvudbyggnaden på länssjukhuset och ska inrymma intensivvård, onkologi och medicinsk strålningsfysik. Flera i personalen berättade idag för Sveriges Radio Kalmar att de längtat efter de nya möjligheter som nybygget ger.

På måndagsförmiddagen klev Håkan Isfalk, Skanskas distriktschef i länet, upp på en lastpall och berättade hur glad han var för projektet som enligt honom kommer i precis rätt tid. Skanska har redan varslat stort i Sverige och i länet - och där märks det nya byggprojektet i Kalmar tydligt som en positiv knuff i rätt riktning.

- Det ser mycket stabilare ut nu, säger Håkan Isfalk.

- Hade inte det här uppdragit kommit hade vi nog varit tvingade att göra någon form av nedskärningar och det känner jag inte att vi behöver göra i dagsläget.

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".