IF Metalls fana. Detalj. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Metall öppnar för lönesänkningar

IF Metall och arbetsgivarna har undertecknat en krisöverenskommelse för industrin.

I stället för att varsla om uppsägning ska företaget och facket lokalt komma överens om ledighet och utbildning.

Ersättning blir minst 80 procent av den faktiska lönen.

-Det är ingen normal omställning av industrin, det är ett nödläge. Krisen kräver att vi agerar för att rädda jobben och starka kompetensen inom industrin, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven i ett pressmeddelande.

-Nu väntar vi på att regeringen ska göra sitt, säger Löfven.

Facket kallar överenskommelsen för ett undantagstillstånd som ska gälla tills vidare med tre månaders uppsägningstid, dock längst till och med den 31 mars 2010.

Även andra branscher som stål-, gruv och metallbranschen är med på krisuppgörelsen.

”Fyra arbetsgivarorganisationer som representerar närmare 2 000 företag med drygt 135 000 anställda, har skrivit avtal med IF Metall om möjlighet för medlemsföretagen inom industrin att permittera med sänkt lön”, skriver arbetsgivarorganisationerna Gruvornas arbetsgivareförbund, Industri- och Kemigruppen, Stål och Metall samt Svemek i ett gemensamt pressmeddelande.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven motiverar den historiska uppgörelsen med att svensk ekonomi och arbetsmarknad ”befinner sig i den värsta kris som vi har upplevt”.

-Ingen i dag yrkesverksam har sett motsvarigheten till de senaste månadernas utveckling. De krafter som normalt avgör ett företags konkurrenskraft, de är satta ur spel, säger Löfven.

Facket har enligt Löfven ”skrikit sig hesa” om allvaret i den ekonomiska krisen och allvaret bekräftades definitivt av fredagens mycket dystra BNP-statistik: minus 4,9 procent på årsbasis.

-Fem procent är ett historisk stor fall. Då är det inte som finansministern säger vinterväglag, det är en isgata rakt ner för ett stup, säger Löfven.

TT

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".