Ana Emilia Klasson i sin fabrik. Foto: David Spånberger

Lokal mat ställs ut digitalt

Mat producerat av ett 20-tal livsmedelsproducenter i trakten ställdes på onsdagen ut på högskolan i Kalmar. Företagen ingår i ett forskningsprojekt som högskolan driver, där de ska få tillgång till en digital marknadsplats.

En av företagarna Ana Emília Klasson producerar brasilianska tapas i Kalmar, gjorda på svenska råvaror. Hon är mycket glad över möjligheten att få vara med i projektet.

- Vi kan ta tillvara på den kunskap som finns på högskolan. Det bidrar till att vi kan erbjuda våra kunder en säljplats som kan underlätta både för oss som producenter och för våra kunder, säger hon.

Konsulten Andreas Linnér, som är den som har skapat den digitala marknadsplatsen, ser också en annan möjlighet med projektet.

- Det finns ju möjlighet att medverka i digitala upphandlingar av livsmedel, där man inte själv behöver en egen plattform utan man kan som flera producenter gemensamt ställa upp, säger han.

Patrik Brant som är lektor i datavetenskap på högskolan i Kalmar och jobbar med projektet tycker att det är mycket intressant rent forskningsmässigt och dessutom tror han att studenterna kommer att få nytta av det på sikt:

- Man får ett riktigt projekt med riktiga människor och riktiga problem att jobba med, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".