KALMAR

Billiga busskort säljer bra

De nya busskorten som började säljas i Kalmar kommun den 23 januari tycks göra succé. Med korten blir det samma taxa inom hela kommunen, oavsett hur långt man reser, och ett sådant system finns inte i någon annan kommun i länet.

Det finns dels 20-resorskort för 275 kronor, dels 40-resorskort för 440 kronor. Med andra ord kan man resa för så lite som 11 kronor per resa. Korten gäller dessutom under hela 2009.
Det är kommunen själv som förhandlat fram möjligheten, och korten säljs inte på bussarna, utan i stället i matbutiker runt om i kommunen.
Flera av butikerna har redan bett om fler kort, och den butik som var först att få en andra leverans var Läckeby Livs, som drivs av Fardin Nakjavan.

- Efter bara några dagar tog det slut. Folk var jätteglada, dom trodde inte att det är sant - det var för bra för att vara sant. Det blir nästan halva priset när man åker till stan nu, säger han.
Lars Bergström som är kollektivtrafiksansvarig på Kalmar kommun hoppas att enhetstaxekorten ska hjälpa till att öka kollektivresandet.
- Långa resor inom kommunen blir ju kraftigt mycket billigare och det borde driva på att vi uppnår det här målet. Jag hoppas att det här blir en succé och jag hoppas att vi när det nya biljettsystemet kommer i drift, kan utöka det här även till andra typer av biljetter, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".