Illustration: Simon Leijnse
Kalmar län

Slutförvarsfrågor ska få svar

Vad har du som länsbo för frågor om ett eventuellt slutförvar av utbränt kärnbränsle i Oskarshamn? Det ska Regionförbundet nu ta reda på för att sedan besvara frågorna.

Regionförbundet vill veta vad länsborna har för frågor kring ett eventuellet slutförvar av använt kärnbränsle i Oskarshamn. Inom ett par veckor dras ett projekt igång för att samla in frågorna och sedan ge svar. 

I slutet av mars dras projketet igång på på bussar i bibliotek och andra offentliga platser i länet.

Anders Svalin som är ansvarig för satsningen vid Regionförbundet säger till Sveriges Radio Kalmar att man genom en hemsida ska kunna ställa sina frågor antingen genom sms, mejl eller vanlig post.

Om drygt två månader, i månadsskiftet maj/juni kommer SKB, Svensk kärnbränslehantering, att avgöra var slutförvaret kommer att hamna. Antingen blir det i Östhammars kommun vid kärnkraftverket Forsmark, eller blir det vid Simpevarp i Oskarshamns Kommun.

Redan nu är frågorna många om ett eventuellt slutförvar, och då handlar det främst om säkerheten säger Anders Svalin på regionförbundet.

För gymnasietjejen Fatima Morad är frågan om säkerheten den allra viktigaste.

Samma svar ger också Hanne Jensen från Nybro Kommun, säkerheten är det viktiga.

- Man måste kunna lita på forskarna säger Hanne Jensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".