MÖRBYLÅNGA

"Kommunchefen borde få sparken"

Kommunalrådet i Mörbylånga Kent Ingvarsson och fyra kommunala tjänstemän har polisanmälts av förre socialnämndsordföranden Claes Brolinsson.

Anledning till anmälan är olagligheter kring kommunens bilupphandlingar.

Tre tjänstemän anmäls för mutbrott och bestickning och kommunchefen Staffan Larsson fär att försökt dölja felen.

Att kommunalrådet också anmäls beror på att han genom att skriva under avtalet åsmakat kommunen ekonomisk förlust enligt Brolinsson.

- Jag hoppas att Staffan Larsson får sparken som kommunchef, säger Claes Brolinson.

Hela historien börjar redan 2006, då Mörbylånga kommun handlar in ett 30-tal bilar, till ett värde av 4850 kronor per bil och månad, under en tre års period.

Men eftersom det totala värdet av bilarna kraftigt översteg det tröskelvärde för upphandlingar på 1,8 miljoner kronor, så skulle upphandlingen ha skett enligt Eu:s standarformulär, och därmed har kommunen brytit mot Lagen om offenlig upphandling.

Men det här visste man inte på kommunen när man 2008 förlängde kontraktet på bilarna.

Vid förlängningen ska priset för bilarna höjas med 5% enligt konsumentprisindex, men istället så blev höjningen för bilarna per månad 11%. Och det är det här som ligger till grund för Claes Brolinson polisanmälan, som kommunchefen Staffan Larsson inte vill kommentera.

- Det får stå för Claes Brolinson, säger Staffan Larsson.

Inte heller kommunalrådet Kent Ingvarsson vill kommentera polisanmälan eller händelsen.

Anders Nyberg
anders.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista