Illustration: Simon Leijnse

Mobilen påminner om senaste hastighetsgränsen

Händer det ibland när du kör bil att du tyst ställer frågan till dig själv: Vad i h-e är det egentligen för hastighetsgräns här?
Med en ny programvara till mobilen eller gps-mottagaren blir du aldrig svarslös.

System som varnar när man överträder hastighetsgränserna har funnits ett tag, men det är först nu som det kommit en programvara som gör att det fungerar med en vanlig mobiltelefon med gps-mottagare. Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) letar just nu efter testpiloter till nya Speed Alert.

Systemet ger noggrann visning om gällande hastighetsgränser på Sveriges alla vägar. Det uppdateras dagligen och täcker därför också in förändrade och tillfälliga hastighetsgränser, till exempel vid vägarbeten.

Föraren kan själv välja hur systemet ska varna när man kör för fort, med eller utan ljudsignaler. Man kan också välja när systemet ska varna, från fem km/h under hastighetsgränsen till 30 km/h över.

”Det intressanta i försöket är att studera hur systemet ska vara utformat för att bli accepterat och använt, snarare än att se hur man kan utforma ett system för att få ner hastigheten så mycket som möjligt”, säger Magnus Hjälmdahl, forskare på VTI, i ett pressmeddelande.

Björn Ewenfeldt/TT

Faktaruta

I januari i år registrerades 10 275 fordon för hastighetsöverträdelser av trafiksäkerhetskameror vid vägkanterna. Fyra av fordonen hade två hjul, resten var bilar.

Flest fartsyndare togs i Stockholms län (1 871), därefter kom Västra Götaland (1 492) och Västerbotten (1 331).

Antalet dödsolyckor har minskat med 60 procent sedan trafiksäkerhetskameror infördes och antalet svårt trafikskadade har gått ner med 30 procent.

Källa: Polisen (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".