Äldre äter för mycket medicin

Mer än 40 procent av de boende på äldreboenden använder antidepressiv medicin. Nu ska kommuner och landsting få tydligare regler när det gäller hantering av läkemedel åt äldre.

Socialstyrelsen har länge larmat om att äldre använder onödigt mycket läkemedel, och nu visar deras årliga genomgång av äldrevården att läget fortfarande är illa.

I dag använder nästan 15 procent av alla över 80 år 10 olika läkemedel eller fler. Det är bara en marginell ökning jämfört med 2005, men Socialstyrelsen menar att det är oroande att det inte skett någon förbättring.

Särskilt oroande är att de som bor på äldreboende använder mer än dubbelt så mycket psykofarmaka jämfört med äldre som bor hemma. Det handlar till exempel om antidepressiva mediciner som nästan hälften av kvinnorna och runt 40 procent av männen använder.

Men det handlar också om lugnande medel och sömnmedel som kan göra patienten oklar i huvudet och risken för att ramla ökar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".