Kommunala uppsägningar väntar

En tredjedel av länets kommuner planerar att säga upp personal och samtliga kommuner ser stora minskningar i skatteintäkter redan i år.

Det visar den enkätundersökning som Ekot har gjort.

I Västerviks kommun räknar man i år med 40 miljoner färre skattekronor än beräknat i budgeten.

Helena Sjöholm är ekonomichef på Västerviks kommun säger till Sveriges Radio Kalmar att man visste att sämre tider var på väg, men inte att det skulle ske så snabbt som det gjorde.

Sju kommuner i länet kommer i år genomföra kostnadsminskningar och tre av dem planerar hittills att säga upp personal redan i år.

Ekot har frågat hur det står till med kommunekonomin runt om i landet och 257 kommuner, alltså nästan nio av tio kommuner har svarat. 

Nästan samtliga kommuner upplever nu att de budgetar för 2009 som lades förra hösten är överspelade. De skatteintäkter man räknade med då finns helt enkelt inte i dag. Enligt vad som framgår av de uppskattningar som kommunerna gör just nu, saknas det sammanlagt drygt fem och en halv miljard kronor i de kommunala kassorna. 

Nu är det bara för kommunerna se vad som kan göras. Enligt Ekots enkät måste en tredjedel av kommunerna redan i år säga upp personal för att minska sina kostnader. I dagsläget handlar det om cirka  två och ett halvt tusen anställda som får lämna sina jobb. Men många kommuner sitter fortfarande och räknar så det kan bli fler som får gå från kommunala förvaltningar, från äldreomsorgen eller från barnomsorgen eller skolan. 

Dessutom tror fyra av tio kommuner att de måste höja avgifter av olika slag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista