Trögt för ekologiskt jordbruk

Trots hög efterfrågan på ekomat så ökade inte arealen ekologisk odlingsmark som fick miljöersättning i Kalmar län från 2007 till 2008. Ekobonden Per Schörling tror att det är färre bönder som ställer om till ekolantbruk och att böndernas rådgivare har skuld i detta.

Kalmar län är enligt Per Schörling ett djurtätt län där många jordbruk egentligen skulle vara lämpliga för ekoproduktion, men problemet är enligt honom att många har för mycket djur i förhållande till sin areal mark, för att kunna ställa om.

- Det innebär ju i sådana fall att de måste minska sitt djurantal för att få ett ekologiskt hållbart jordbruk, säger han.

En viktig anledning till att många bönder i länet har satsat på så mycket djur i förhållande till sin mark, tror Per Schörling är att de länge fått rådgivning där de uppmanats att bygga stora ladugårdar och ha så mycket djur som de bara får.

- Jag tycker det är helt galet alltså, det finns ju inget uthålligt eller ekologiskt tänkande i den rådgivningen, säger han.

Men rådgivaren Henrik Pettersson på LRF konsult i Kalmar vill inte tala om någon galen rådgivning.

– Jag tror att det har varit så att säga lite grann upp till brukaren. Det är ju inte bara en areal, utan man måste ju även ha en vision om att man klarar av det här med ekologiskt lantbruk, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".