Kalmar

Kammaråklagare i svensk flottstyrka

Kammaråklagare Johan Henningsson ska ingå i den svenska flottstyrka som ska patrullera Somalias kust som skydd mot sjöpirater.

Kammaråklagaren Johan Henningsson vid åklagarkammaren i Kalmar kommer att ingå i den svenska flottstyrka som i dag börjar sin utbildning för att senare i vår ingå EU:s marina styrka som ska patrullera vattnen utan för Somalias kust som skydd mot pirater.

- Vi ska inte jaga pirater som andra länder gjort, utan vi ska bara skydda mattransporterna mot angrepp, säger han till Sveriges Radio Kalmar.

Johan Henningsson har förutom jobbet som jurist även en bakjgrund som sjöofficer i marinen. Under ett halvårs tid ska han nu fungera som juridisk rådgivare till fartygschefen och ha samordning med andra länders juridiskt sakkunniga på plats.

Han säger att det finns risker med uppdraget då det handlar om beväpnade desperata människor, men att berättningarna kommer att vara tränade för uppdraget.

- Det finns alltid ett riskmoment, men vi är väl utbildade och utrustade för att klara det här, säger Johan Henningsson.

Han ser de närmaste halvåret lite som ett äventyr men också ett mycket angeläget uppdrag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista