Vimmerby

Flera skolor hotade

Pelarne förskola utanför Vimmerby har bara tretton barn på tusen kvadratmeter. Nu föreslår barn- och utbildningsnämnden att den läggs ner. Samtidigt tänker man över om grundskolorna i Djursdala, Storebro och Gullringen kan läggas ner.

Trots att barnfamiljer varje år flyttar in till Vimmerby kommun, räcker inte antalet barn till för de skolor som finns, enligt kommunens bedömningar. Barnafödandet är för dåligt, och enligt prognoserna kommer det bara finnas 1.500 barn på nio skolor om fem år. Det är lika många elever som tidigare gått i de två skolor som finns inne i Vimmerby.

- Det blir väldigt glest och mycket lokaler, säger Sten-Olof Svensson som är chef över barn- och utbildningsförvaltningen.

När nämnden sammanträdde igår, beslutades att det nu ska utredas om det går att spara på att lägga ner någon eller några av grundskolorna i Djursdala, Storebro och Gullringen. Men några konkreta konsekvenser är ännu inte klara.

- Vi har sparat på skolorna i flera års tid, berättar Sten-Olof Svensson för Sveriges Radio Kalmar.

- Någonstans får man ställa sig frågan om det går att ta bort fler lärartjänster utan att det blir sämre kvalitet. Då måste vi istället titta på om det går att spara på lokaler.

Genom att lägga ner Pelarne förskola räknar kommunen med att spara 750.000 kronor i årliga utgifter.

Nick Näslund

nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".