1 av 2
Maud Olofsson gav inga besked om ytterligare åtgärder. Foto Jessica Gow Scanpix
2 av 2
Länet

Inga besked om åtgärder

Det blev inget besked till länets företag om åtgärder mot varsel och nedläggningar, under gårdagens riksdagsdebatt mellan Näringsminister Maud Olofsson och socialdemokraten Krister Örnfjäder från Västervik.

Det handlar om dom åtgärder som varselsamordnarna presenterade för regeringen i början av februari som Örnfjäder nu vill se resultat av.

Hittills har bara en av dom totalt åtta åtgärdspunkterna satts i verket.

Länets varselsamordnare, Leif Larsson, är fortsatt optimistisk men håller med om att regeringen än så länge inte har gjort tillräckligt.

- Ne det har inte gjorts tillräckligt, men jag förutsätter att vi får svar på våra frågor på ett bra sätt, säger Leif Larsson till Sveriges Radio Kalmar. Leif Larsson hänvisar också till vårpropositionen innan man kan säga något mera till företagen.

I Kalmar län var åtgärdslistan från varselsamordnarna åtta punkter lång, några av åtgärderna dom ville se var bland annat satsningar på glas och träindustrin likt dom som presenterades för fordonsindustrin.

Man vill införa rotavdraget även för flerbostadshus, men också låta rotavdraget omfatta miljonprogrammet och företag. Med på listan fanns också en punkt som tog upp infrastrukturen, som måste förbättras. Men hittills har bara en av dom åtta punkterna förverkligats, och det är den företagsakut som regionförbundet är på väg att starta.

Under gårdagens debatt, som handlade om dom totalt 150 åtgärdsförslag som inkommit till regeringen från sveriges alla varselsamordnare, och som socialdemokraterna nu vill se resultat av. Näringsminister Maud Olofsson sa under debatten och redan mycket är gjort i länet och i Sverige.

- Det byggs vägar, det renoveras järnvägar, det lånas ut pengar till företag, det startas yrkesutbildningar, säger Maud Olofsson.

Men Krister Örnfjäder socialdemokrat från Västervik menar att det inte alls byggs överallt när det gäller infrastruktur, utan han hälsar istället näringsminister Maud Olofsson välkommen till Kalmar län.

- Det byggs inte på något sätt i Kalmar län vad gäller infrastrukur. Det är det som är det sorgliga faktumet, säger Krister Örnfjäder i debatten med Maud Olofsson.

Anders Nyberg
anders.nyberg@sr.se

Tisdag 24 mars 2009
Fredag 23 januari 2009
Tisdag 9 december 2008
Fredag 28 november 2008

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".