4-åring med hjärnskada kastas ut

En fyraårig flicka med en ovanlig hjärnskada och hennes familj ska kastas ut från Sverige i nästa vecka, trots att hon lär få betydligt sämre läkarvård i Kosovo, skriver Nyheterna. Det pekar flera intyg på.

Migrationsdomstolen hävdar i sitt beslut att flickans hälsotillstånd inte är livshotande eller det utgör ett allvarligt funktionshinder.

Den smått desperata familjen å sin sida som får starkt stöd på Migrationsverket i Högsby befarar att lilla Eronas liv sätts på spel om de kastas ut från landet. Den apparatur som behövs om nya infektioner drabbar Eronas hjärna finns nämligen inte på sjukhusen i Kosovo.

Ordföranden för Räsdda Barnen i Klamar Annaa-Britt Wejdsten är mycket kritisk till myndigheternas agerande och hävdar att beslutet strider mot barnkonventionen.

Av defrån Kosovo som sökte asyl i fjol bifölls bara var 20:e ansökan. Av de elva som fått asyl i år har tio fått det av ”ömmande skäl”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista