Bombadier varslar hälften av de anställda

Tågtillverkaren Bombardier varslar 240 anställda vid fabriken i Kalmar. Hälften av personalen riskerar alltså att få gå om sex månader. Men om ledningen får som de vill kommer den siffran att minskas betydligt.
Orsaken till varslen är att man väntar sig en svacka under 2004. En svacka som man vet kommer att bli tillfällig. Stuart Inglis, platschef i Kalmar sen i maj, säger till P4 Kalmar att man nu letar lösningar för att inte behöva släppa ifrån sig personal som de behöver vid fabriken i Kalmar igen 2005 när uppbyggnaden av det nya karosscentret sätter i gång. Det kan till exempel handla om att personal från Kalmar skickas till andra fabriker i koncernen eller att kalmarfabriken får ta hand om arbete åt enheter som har mycket att göra under 2004. Bland annat förs diskussioner med Bombardier i Darby i England. Man för också förhandlingar med Bukarest i Rumänien som har köpt 18 tåg och som kan tänkas köpa fler. Men inget är klart än och eftersom det handlar om så många som 240 personer, 100 tjänstemän och 140 arbetare av totalt nästan 500 anställda, måste varseln utlysas nu. Sex månader innan de kan verkställas. Men från och med början av 2005 kommer som sagt en utveckling ske på fabriken. Då räknar man med att behöva dubbelt så många anställda som de är i dag. Stuart Ingils baklagar dilemmat, men menar att alla anställda är medvetna om branschens upp och nedgångar och han som är ny platschef här känner ett stöd från de anställda.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".