Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fattiga får fortfarande sämre vård

Den som har lägre utbildning och lön får ofta sämre vård och behandling. Det konstaterar Sveriges kommuner och landsting, SKL, som på fredagen presenterar en kunskapsöversikt om vårdens villkor i Sverige.

Landstingsrådet i Kalmar län Kristdemokraten Anders Andersson från Järnforsen, som sitter i SKL:s styrelse, är inte nöjd.

- Det är inte acceptabelt, och jag vill säga att efter -68 och alla diskussioner om jämlikhet vi har haft i Sverige borde inte detta vara möjligt.

SKL har granskat jämlikheten i vården och konstaterar utifrån de studier som finns att de socialt utsatta ofta får en sämre vård. Och även om det inte är någon nyhet, så är sammanställningen en skrämmande läsning. Konkret innebär det till exempel att lågutbildade personer med lungsjukdomen kol ofta får en mer omodern behandling. De får exempelvis kortverkande luftrörsvidgande medel i tablettform, som inte längre rekommenderas, medan människor med högre utbildning oftare får långverkande nyare mediciner.

I äldrevården får högutbildade nyare mediciner än lågutbildade och i cancervården finns stora skillnader i överlevnad mellan kvinnor med hög och låg lön. berättar Marianne Granath, sektionschef vid SKL.

- Ja, där har vi tittat på hur man lever efter diagnosticerad bröstcancer. Och där visar det sig att överlevnaden för dem med högsta inkomster ligger på 76 procent efter tio år, men de med lägsta inkomster ligger på 35 procent ungefär efter tio år. Så det är ju en väldigt stor skillnad, och det kan man ju fundera på vad det beror på och varför det blir så här.

Varför blir det så här?

- Just i det fallet när det gäller cancer så kan det ju handla om kvinnor med sämre ekonomi och sämre förutsättningar kanske kommer senare till behandling, de kanske avstår från mammografiundersökningar. Det kan ju vara ett skäl. Syftet med rapporten har varit att ta reda på om vården i Sverige ges på lika villkor, till dem som har hög lön och är vällutbildade, och till dem som kanske är arbetslösa, födda utomlands eller saknar utbildning. Att vårdens villkor varierar är väl känt. Men frågan är hur man ska förbättra situationen. 

Enligt Sveriges kommuner och landsting måste vårdpersonalen börja diskutera, analysera och kanske prioritera på nya sätt. Det säger säger Anders Andersson i SKL:s styrelse.

- Detta måste vi våga föra ett samtal omkring. Jag ser att den rapport som nu redovisas är ett bidrag till att vi ska skapa en bättre jämlik hälso- och sjukvård som faktiskt lever upp till hälso- och sjukvårdsparagrafens tydliga besked att man vill ha en god hälsa och vård på lika villkor för hela befolkningen. Anna Larsson anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".