Persson varnade för euro-nej

Stora problem väntar Sverige om inte euron införs, enligt statsminister Göran Persson. Det sa han under sitt tal i Kalmar Folkets Park på tisdageftermiddagen. Persson varnade för att höjda skatter kan bli följden av ett nej i folkomröstningen.
Under talet radade Persson upp de ekonomiska och politiska argument som han ser som de viktigaste för att rösta ja till ett införande av euron. Han var dock försiktig med att ge några exakta ekonomiska utfall av ett euro-inträde. - Det är bra ekonomiskt, men hur bra kan man diskutera. Vi får lägre ränta, men hur mycket lägre ränta kan man diskutera. Alla är överens om att det är bra för handeln och att det troligen pressar priserna, sade Persson. Och han riktade sig särskilt till det lokala näringslivet och de som arbetar där. - Det är de små företagen som gynnas allra mest. Det är där de nya jobben kommer att finnas. Att Sverige står inför ett politiskt vägval är Göran Persson övertygad om. Han varnade också för vad som kan ske om Sverige väljer att inte införa euron. - Jag är övertygad om att ett litet land som Sverige får stora problem om vi står utanför. Besparingar och skattehöjningar kan bli en följd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".