Avskaffandet av apoteksmonopolet slittrar branschen. Foto: Tobias Sandblad.
Länet

Apoteksfrågan splittrar branschen

Den 1 juli i år avskaffas det svenska apoteksmonopolet och även om det redan i praktiken är klart med förändringen splittar det här personalen inom dagens Apoteket AB.

Det två stora fackliga organisationerna, Farmacevtförbundet och Farmaciförbundet intar helt olika ståndpunkter.

Farmacevtförbundet arbetar aktivt för att deras medlemmar ska kunna bli egenföretagare på den nya apoteksmarknaden, medan Farmaciförbundet ifrågasätter hela reformen.

Barbro Martinsson, som är länsordförande i Faramaciförbundet, säger till Sveriges Radio Kalmar att hon tycker att reformen skapar en konstig konkurrenssituation där skattepengar fortfarande är ett stort inslag.

Michael Nilsson, idag chef för ett av apoteken i Kalmar, hör till dom som vill öppna eget. Samtidigt är han tveksam till om förändringen kommer att ge kunderna bättre service.

- Medicinhanteringen, den viktiga samhällsbiten, kommer bara att bli en liten del, en servicegrej, säger han till Sveriges Radio Kalmar.

Ann-Sofie Ottosson
ann-sofie.ottosson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".