Ricky Kling är en av förarna i mästarlaget som får sänkt lön. Foto: Ted Karlsson / Scanpix
Speedway

Sänkta löner för speedwayförare

Regerande svenska mästarna i speedway, Lejonen, har sänkt lönerna för tre förare.

Den ekonomiska krisen slår mot alla sporter och speedwaylagen är kanske de som drabbas mest.

Kontrakten för året skrevs innan finanskrisen hann bryta ut,

Lejonen kommer att sänka lönerna med runt 20 procent för David Ruud, Ricky Kling och Dave Watt.

-Vi kommer att prata med alla förare och jag tror inte det kommer att bli några problem. När det gäller Nicki Pedersen har han sitt kontrakt i utländsk valuta så nu har han 20 procent mer än när han skrev kontraktet. Visst kan han säga nej, men jag tror inte han gör det, säger Anders Fröjd.

Som regerande mästarlag hade Gislavedklubben ett bra förhandlingsläge med sponsorer och Fröjd är nöjd med klubbens ekonomiska läge just nu.

- Vi har sålt in för 4 miljoner innan säsongen, som vi budgeterat. Men vi har ingen aning om hur publiktillströmningen kommer att se ut. Det har ju minskat för fotboll, ishockey och handboll. Det kan slå mot oss också. Därför vill vi nu kunna stå starkare på längre sikt, avslutar Anders Fröjd.

Av länsklubbarna har tidigare Dackarnas klubbchef Jörgen Kling sagt att skrivna kontrakt gäller. Conny Torstensson i Västervik säger till Sveriges Radio Kalmar att klubben bland annat kommer ta upp förarlönerna till diskussion vid genrepet 21 april, en vecka före elitseriepremiären.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".