Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Hjärtvården kan förbättras

Kalmar län har en av de största åtgärdbara delarna i hjärtsjukvården enligt Socialstyrelsen. Hjärtsjukvården skulle kunna blir bättre på många sjukhus detta enligt en ny omfattande rapport.

Dödligheten efter hjärtinfarkt har minskat betydligt under de senaste decennierna, Landstingen skiljer sig åt när det gäller att rädda livet på hjärtsjuka invånare. Andelen som dör inom 28 dagar efter infarkt är lägst i Uppsala, Västerbotten och Västmanland och högst i Örebro, Kalmar, Jämtland och Värmland. Det som främst skiljer är dödligheten innan patienten hinner till sjukhus.

Lennart Hellström, överläkare vid Folkhälsocentrum i Kalmar län, hittar inga enkla förklaringar till den dystra statistiken.

-Vi har ett högt insjuknande i hjärtinfarkt och därmed blir dödligheten kanske också högre, men vad som är orsaken vet vi inte. Det finns ingenting i folks levnadsvanor som sticker ut extremt. Detta är ju av tradition ett arbetarlän och kanske bidrar saker som stress och oro för jobb, säger Hellström till TT

Han tillägger att länet kan förbättra den förebyggande vården. -Vi når inte riktigt upp till målvärdena när det gäller LDL-kolesterol (de ”onda” blodfetterna), säger Lennart Hellström.

Den åtgärdbara delen i Kalmar län beräknas till närmare 60 procent.

Utvärderingen har utgått från 45 indikatorer som speglar olika delar av hjärtsjukvården.

Resultaten i Kalmar län när det gäller vård och behandling av kranskärlssjukdom på sjukhus anser Landstinget vara god, men det finns utrymme för förbättringar.

I Kalmar län får en något lägre andel patienter kärlöppnande behandling vid den allvarligaste formen av hjärtinfarkt och förbättringar behöver ske.

Landstinget i Kalmar län placerar sig enligt landstingets egen tolkning bättre än riksgenomsnittet när det gäller området för så kallad undvikbar slutenvård vid hjärtsjukdom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".