Treo comp. Foto:Scanpix/Arkiv.

Treo comp dom glädjer polisen

Domen i Kalmar tingsrätt tidigare i veckan som var den första i sitt slag i Sverige att klassa läkemedlet Treo comp som narkotika glädjer polisen.

Treo comp innehåller det narkotikaklassade ämnet kodein, medicinen har använts flitigt bland missbrukare under många år.

Tingsrätten slog i onsdags fast att Treo comp ska klassas som narkotika om det hamnar i händerna på någon som inte fått medicinen på recept. Något som kan få många konsekvenser.

-Det här kan sannolikt få effekter när det gäller hur mycket Treo comp vi ska ha i omsättning i landet säger, Kalmarpolisens informationschef Sven-Erik Karlsson. Han tror också att det kommer att påverka hur Socialstyrelsen och Läkemedelsverket ser på förvaringen och den framtida förskrivningen av narkotikaklassade läkemedel.

Handeln med narkotikaklassade läkemedel har tidigare inte setts som något grovt brott. De som tidigare sålt och köpt läkemedel med kodein, såsom Treo comp, har inte haft uppfattningen att de gjort sig skyldiga till något narkotikabrott.

Men Kalmar tingsrätts dom gör nu att de som utan recept kommer över narkotikaklassade läkemedel kan komma att dömas för naroktikabrott.

Sandra Skeppar
sandra.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".