Punkteringsspray farlig för däckbytare. Foto:Janne Rindstig.

Punkteringsspray farligt för däckbytare

Punkteringsspray på flaska kan förvandla däcket till en bomb. Hittills har två däckmontörer i Sverige dött när däcket de jobbat med exploderat.

Punkteringsspray har blivit ett alternativ till reservhjul i nya bilar för att spara vikt och minska bränsleförbrukning men det kan förvandla däcket till en bomb. Drivgasen propan/butan som används är mycket explosiv.

Vill ha bort sprayen
Branschorganisatinen Svensk Bensinhandel uppmanar sina medlemmar att ta bort flaskorna från hyllorna medan riskerna utreds vidare, men sprayen är fortfarande lätt att hitta i handeln.

Michael Idensjö som driver Däckroy i Färjestaden låter inte längre sina arbetare svetsa på okända hjul på grund av explosionsrisken och säger till Sveriges Radio Kalmar att han är irriterad över att säljstoppet inte verkar fungera.

Riskerna utreds
Riskerna kring säkerhetssprayen utreds av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, där man nu ska testa hur lagade däck reagarer på brand jämfört med däck som inte lagats med sprayen. Brandingenjör Björn Albinsson säger att:

- Det inte är någon risk att ha en oanvänd flaska i bilen, utan riskerna finns först när drivgasen använts men å andra sidan kan den finnas kvar i ett lagat däck i åratal.

Janne Rindstig
jan.rindstig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".