1 av 2
2 av 2

Många skolor har för få toaletter

Många högstadieskolor i Sverige bryter mot arbetsmiljölagen. Det finns för få toaletter per antalet elever som går på skolorna.

Det är samma lag som gäller på landets skolor som på vilken arbetsplats som helst. Arbetsmiljölagen säger att det inte får vara fler än 15 elever per toalett.

- Det är allt oftare ett problem att det är för litet antal toaletter. Kommer det fram att man inte går på toaletten, för att det inte finns någon ledig eller att de är så ofräscha så att man inte går dit, då är det ett allvarligt problem, säger Stefan Hult, på Arbetsmiljöverket.

Nära hälften av de 145 högstadieskolor som svarat på Sveriges Radios frågor säger att det finns för få toaletter i förhållande till antal elever.

På Parkskolan i Mönsterås har man nästan bara hälften så många toaletter som arbetsmiljöverket kräver.

Varken Mönsterås kommun eller skolledningen kände till arbetsmiljöverkets regler. Delar man antalet elever med antalet skoltoaletter på Parkskolan så blir det 26 elever per toalett.

- Självklart kommer vi följa reglerna och hitta en lösning som gör att vi kommer tillrätta med bristerna säger Mönsterås kommuns informationschef Claus Kempe.

Även vid Novaskolan i Kalmar finns det idag för få toaletter och även där kommer man att titta närmare på problemen.

6 april 2009

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".