Järnforsen/Hultsfred

"Jätteviktigt för kommunen"

Tisdagens besked att Plannja flyttar produktion från Luleå, till Järnforsen i Hultsfreds kommun och till Landsbro i Vetlanda kommun, betyder mycket för Järnforsen. Det är inte bara en trygghet för de som redan jobbar på Plannja, utan också för hela samhället.

Blerim Ponoscheci driver ortens enda restaurang och han är glad över beskedet.

- Det betyder att jag kan vara lite säkrare, säger Blerim Ponoscheci.

För Blerim som har drivit sin restaurang i tio år, betyder plannjas produktionsflytt från Luleå till Järnforsen, oerhört mycket. Han berättar för mig att en stor del av hans kunder är just arbetare från företagen på orten som är där äter lunch. Så att det går bra för företagen är en grundförutsättning för hans verksamhet.

När jag igår besökte Järnforsen, så pratade jag med många anställda på Plannjafabriken där, och visst är många glada över att fabriken i Järnforsen förstärks, men man är också bekymrade över att många av kollegorna uppe i Luleå har och kommer förlora sina jobb.

Etableringen i Järnforsen, innebär att stora delar av produktionen flyttas från Luleå ner till Järnforsen, som nu blir ett produktions och logistikcentrum. Exakt hur många nya jobb som kommer bildas i Järnforsen är ännu oklart, men mellan 60 till 80 nya arbetstillfällen är en siffra som har figurerat i förhandlingarna tidigare. Och etableringen i Järnforsen är något som glädjer Hultsfreds kommunalråd Kira Berg.

- Det här betyder jättemycket för kommunen, säger Kira Berg.

Anders Nyberg
anders.nyberg@sr.se

 
Tisdagen 7 april 2009

Tisdag 9 december 2008