Kvinnoprästmotståndare hotas av uppsägning

En präst som är anställd vid en församling i Nybro riskerar att bli uppsagd från sitt arbete. Bland annat på grund av arbetsvägran och brott mot Kyrkoordningen. Prästen ska bland annat ha hållt privata mässor med nattvard i sitt hem.
Kyrkonämnden i Madesjö kyrkliga samfällighet har redan fattat beslut om uppsägning och i morgon ska ärendet prövas av Domkapitlet i Växjö stift. Orsaken till att ärendet har gått så pass långt som till uppsägning det är en skrivelse till kyrkonämnden och till Domkapitlet från prästens närmaste chef. Där kan man läsa att prästen har haft samarbetssvårigheter ända sen han anställdes för fyra år sen. Främst i sammanhang där han har tvingats samarbeta med kvinnor. För ett par år sen kopplades arbetsmiljöinspektionen in. Då konstaterade man att prästen hade rätt till sin anställning men att man måste gå igenom arbetsuppgifterna i församlingen och hitta former för samverkan. Strax där efter sjukskrevs prästen och processen avslutades aldrig. I våras kom han tillbaka till sin tjänst i en ny församling i Nybro och trots försök till förbättring så upplever nu hans närmaste chef att problemen finns på det nya jobbet också. Chefen anser att det handlar om arbetsvägran när prästen inte vill hålla mässor i samarbete med kvinnor. Problem som grundar sig i olika syn på kyrkans ordning. Prästen anklagas också för att ha brutit mot kyrkoordningen när han har firat mässor i sitt eget hem utan samråd. Enligt en kollega ska han ha konfirmerat sin egen son i hemmet i våras. Kyrkonämnden vill säga upp prästen. Växjö stifts domkapitel har utrett ärendet under sommaren och i morgon prövar domkapitlet fallet. Ingen av de P4 Kalmar talat med vill kommentera innan dess, varken prästen själv, kyrkonämndens ordförande eller ordföranden för domkapitlet, biskop Anders Wejryd, som dock säger att han räknar med en lång och knepig diskussion.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".