Västervik

Sparpaket på 70 miljoner

Den borgerliga majoriteten i Västervik vill nu att nämnderna gemensamt analyserar och genomför förändringar och sparande för uppemot 70 miljoner kronor under de närmaste åren.

Det moderata kommunalrådet Harald Hjalmarsson säger att det är den exempellöst kraftiga nedgången i omvärldens och landet ekonomi som gör det här.

-Vi lägger nu inte ut något konkret sparande för varje nämnd utan kommer först nu genomlysa verksamheterna på ett annat sätt och hoppas att nämnderna kommer fram till gemensamma sparanden, säger Harald Hjalmarsson till Sveriges Radio Kalmar.

Bland sparförslagen finns, att minska de sk frivilliga verksamheter som förvaltningarna idag sysslar med,konkurrensutsätta så mycket verksamheter som möjligtoch sträva mot att så många enheter som möjlighet, bland annat inom skolan, blir självsstyrande enheter.

En sak som kommunen kommer att införa är att alla unga under 24 år som söker socialbidrag kommer att avkrävas en motprestatioen, att de inleder några studier eller gör nått enklare jobb åt kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".