Kalmar

"De luftade däcken på min bil"

Lindsdalsskolan norr om Kalmar upptäckte att användandet av droger ökat på skolan. Rektorn satte ner foten och skickade hem brev till föräldrarna. Då började problemen på allvar.

Skadegörelse och hot blev vanligt förekommande, och man tömde till och med däcken på luft, på rektor Mats Nybloms bil.

- Det märktes när jag kom ut på motorvägen, bilen gick väldigt konstigt säger Mats Nyblom.

Veckan efter det att Mats Nyblom skickat hem ett brev till elevernas föräldrar på skolan, så radade händelserna upp sig.

Förutom händelsen med Mats bil, så har flera toaletter slagits sönder och dessutom har flera glasrutor till skolsköterskans expidition förstörts, händelser som nu är polisanmälda.

Men den stora problematiken i hela droghistorien, är att det handlar om droger som inte är narkotikaklassade, alltså lagliga att använda. Det här gör polisen maktlösa, säger Markus Jägerbrink narkotikahandläggare på polisen.

- Vi kan egentligen inte göra någonting, och det värsta av allt är att vi måste lämna tillbaka preparaten till personerna, eftersom det inte är olagligt säger Markus Jägerbrink.

Lindsdalsskolans rektor Mats Nyblom berättar att det handlar om droger som de här eleverna har köpt på Internet, och som inte är narkotikaklassade än, men som ger en liknande effekt som exempelvis cannabis. Det beskrivs också när man surfar in på hemsidorna där man kan köpa dom här drogerna.

För utskicken av droger ska vara så anonyma som möjligt, för både föräldrar och polis, så brukar paketen och breven märkas som hobbyartiklar.

Den här drogproblematiken finns inte bara i Lindsdal, norr om Kalmar, utan i hela Kalmar och andra delar av länet också, berättar rektor Mats Nyblom.

Anders Nyberg
anders.nyberg@sr.se