Torsås

Främlingsfientligt parti värvar

Ett nybildat främlingsfientligt parti försöker locka till sig nya medlemmar genom flygbladskampanjer i Torsås.

Under de senaste helgerna har det främlingsfientliga partiet Folkfronten besökt Torsås och försökt värva medlemmar genom att rikta skarp kritik mot kommunens flyktingmottagande.

Det nybildade partiet har som enda mål att göra sig av med mångkulturen i Sverige och är, enligt tidningen Expo, en ombildning av det gamla nazistiska partiet Nationalsocialistisk front. Samma personer och medlemmar står bakom, men retoriken är mildare.

Känner till partiet
Kommunchefen i Torsås Tommy Nyberg känner väl till männen bakom partiet sedan tidigare.

- Det är ju det gamla nazistpartiet. Sen måste vi lita och tro på att komuninnevånarna i Torsås är betydligt klokare än att de nappar på den här typen av budskap, säger han.

Vill avskaffa mångkulturen
Folkfronten bildades i november förra året, med samma ledare som det tidigare nazistiska partiet Nationalsocialistisk front. Anders Ärleskog, tidigare partiordförande i Nationalsocialistisk front och nu vice partiledare i det nybildade Folkfronten säger att målet i första hand är att utvisa alla kriminella invandrare och sedan arbeta efter principen sist in först ut, men med ett långsiktigt mål att avskaffa all mångkultur i Sverige.

I flygbladskampanjer har partiet riktat skarp kritik mot Torsås kommuns flyktingmottagande.

Försöker skrämma allmänheten
Kommunen skrev 2007 på för att under tre år ta emot flyktingar, och att Folkfronten nu försöker värva medlemmar i Torsås med ett främlingsfientligt budskap är inget som kommunalrådet Roland Swedestam uppskattar.

- Det är ju på det här sätter som främlingsfientliga partier och grupper arbetar, genom att försöka skrämma allmänheten, säger han.

Sandra Skeppar
sandra.skeppar@sr.se