Praktik ska mota arbetslösheten

Regeringens vårproposition, som presenterades på onsdagen, snurrade kring jobb och arbetslöshet. Praktikplatser heter en av de lösningar som ska möta de förväntat stigande arbetslöshetssiffrorna.

Då finansminister Anders Borg på onsdagen presenterade regeringens vårbudget så står jobben och arbetslösheten i centrum.

Regeringen räknar med att varsel och friställningar kommer att öka kraftigt. Det ska regeringen bland annat möta med pengar till fler praktikplatser.

- Det betyder att vi behöver många företag, som trots att man drar ner på verksamheten, är beredd att ta in praktikanter och sysselsätta dem under den här tiden, säger Eva Hansson Thörngren vid Arbetsförmedlingen i Kalmar.

Eva Hansson Thörngren ser att regeringens satsning är stor på arbetslösheten, rent ekonomiskt, men hon säger sig fortfarande sakna möjligheter att gå in och hjälpa ungdomar lite tidigare.

Hon ser också att de som behöver komplettera sina studier passar på nu. Det gäller främst de som inte har en komplett gymnasiekompetens.

Johan Claesson, som besökte Arbetsförmedlingen på onsdagen, tycker att praktikplater som form är bra, och har själv fått arbete efter en sådan.

- Det positiva är att då vet arbetsgivaren vad man kan, säger han.

Hasse Carlsson
hasse.carlsson@sr.se