Illustration: Simon Leijnse
Småland

Faran för granbarkborre inte över

Granbarkborrehotet mot skogen är långt ifrån över. Vaksamhet och till och med eventuell satellitövervakning ska hjälpa skogsägarna att hålla koll på angrepp.

Det krävs fortsatt stor vaksamhet från skogsägarna för att lokalisera träd som angripits av granbarkborrarna. Samtidigt som de kan komma att få hjälp av satellitövevakning för att upptäcka angrepp.

Hasse Bengtsson som är distriktschef vid Skogsstyrelsens Östra Kronobergs distrikt säger till Sveriges Radio att risken är att vi har vant oss vid en jättelik barkborrestam och tror att faran är över, men så är det inte.

- Blir det en längre period med torka och varmt väder så kan barkborren på nytt förökar sig till väldigt stora mängder och då får vi förnyade skador, säger han.

Men blir det en normal sommar kan utgången bli ett annat.

- Då har vi en stor chans att knäcka dem, säger Hasse Bengtsson.

Och det när det gäller att hitta de angripna träden så kan en satellit komma att bidra i framtiden. Ett försök pågår just nu där befintliga data från satelliter testas för att se om de går att använda för att upptäcka träd som skadats av granbarkborrar och därmed göra det lättare att få ut de träden ur skogen. Men tillsvidare gäller den traditionella metoden att söka upp träd och se om de angripitsm, och har de det så man genast ta ner dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".