Foto: Hasse Carlsson
Oskarshamn

Stor ökning av insamlade batterier

Det har skett en nästan 30 procent ökning av återvinningen av miljöfarliga nickel- och kadmiumbatterier. Batterierna samlas slutligen i Oskarshamn.

Från Naturvårdsverket visar en undersökning att vi förra året återvann över 200 ton miljöfarliga nickel/kadmiumbatterer. En ökning med 100 ton sedan året före. 

Framförallt gäller det små batterier som samlats in av handlare och genom kommunernas återvinningsstationer. Och de 220 ton batterier som samlas in går till batterifabriken Saft i Oskarshamn för upparbetning. 

Där har man ett konstant inflöde på kasserade batterier säger miljöchefen Lars Erik Johansson.

- Vi har tagit emot en tämlingen konstant mängd de senaste åren. Batterierna har suttit i telefoner, handverktyg, tandborstar och så vidare.

Lars Erik Johansson på Saft tycker att vi är duktiga på att samla in gamla batterier och de som samlas in kan på sätt och vis användas igen.

- Vi återvinner både nicklet och kadmiumet. Nicklet går skickas till stålindustrin och kadmiumet använder vi till nya stora industribatterier.

Hasse Carlsson
hasse.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".