Kalmar

Fel på djursjukhusens journummer

Flera gånger har personer som behöver hjälp med skadade eller sjuka djur inte kunnat nå djursjukhusens journummer.

Sveriges Radio Kalmar har pratat med en anonym kvinna, som ville ha hjälp när hennes katt skulle föda ungar. Hon berättar att det tutade upptaget under flera timmar när hon sökte hjälp hos Läckeby djursjukhus, som har jour dygnet runt.

- Vi brukar inte gå dit men ringde dem eftersom det var mitt i natten och det stod att de skulle ha dygnet runt-jour, berättar hon.

Många problem med telefoner
Så sent som i helgen försökte en annan lyssnare från Kalmar ringa de journummer som finns tillgängliga. Hon hade upptäckt en påkörd katt vid sidan av vägen, och plockat upp den i bilen. Men inget av djursjukhusen svarade, inte heller djursjukhuset i Läckeby. Istället fick hon lämna den svårt skadade katten till polisen.

- Vi har haft problem med telefonerna men det var några månader sedan, berättar Camilla Ifwarson som är chefsveterinär på Läckeby Djursjukhus.

- Det kan vara så att man har spärrat sin telefon för betalsamtal eller att man inte har lyssnat tillräckligt noga på telefonsvararen där vi berättar vilket nummer man ska ringa under vilken tid, säger hon.

- Tutar det upptaget kan det bero på att flera personer råkar ringa samtidigt men det dras inga pengar förrän man kommer fram till någon på djursjukhuset.

Under kvällar och helger kostar ett samtal till Läckeby djursjukhus 200 kronor.

Läckeby djursjukhus, som drivs av Hushållningssällskapet, är enligt dem själva det enda djursjukhus inom 30 mil som har jour dygnet runt. Andra djursjukhus, exempelvis i Kalmar, har också jourtider, men täcker inte hela dygnet.

Vanligt med trafikskadade
Det är vanligt att påkörda djur kommer in till djursjukhuset i Läckeby. Enligt Camilla Ifwarson är det inte den som hittar djuret som sedan måste betala vården.

- Vi försöker alltid att lokalisera ägaren och de nya id-märkningarna är till stor hjälp för att spåra upp vem som äger djuret, säger hon till Sveriges Radio Kalmar.

- Vi kräver inte att den som hittar djuret ska betala för vården. När vi inte hittar ägaren får vi ibland hjälp av Djurskyddet (som är en frivilligorganisation, reds. anm.).

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se