1 av 2
Tanken ur vilken 23 000 liter lut läckte ut. Foto: Jannne Rindstig
2 av 2
Läckaget rann ut över uppställningsområdet och ner i marken. Foto: Janne Rindstig
Nybro

Tusentals liter frätande utsläpp

Vid Stena Metalls anläggning i Nybro upptäcktes på söndagskvällen ett stort utsläpp av frätande lut och zinkrester. Man beräknar att drygt 20 000 liter lut, eller kaliumhydroxid, runnit ner i marken.

En chaufför slog larm vid 22-tiden på söndagskvällen sedan han upptäckt att det var blött runt släpet som stod uppställt på tomten. Tanken var dessutom tom. Vätskan hade frätt hål på tanken och runnit ut.

Räddningstjänsten dränkte in marken med vatten för att neutralisera utsläppet men redan då konstaterade man förhöjda värden i Lindåsbäcken.

Under måndagen kommer man att gräva upp och frakta bort ytskiktet.

Luten används för att tvätta metall. Därför innehöll läckaget också rester av zink. 

Bosse Nilsson
bosse.nilsson@sr.se

 

Faktaruta

Kaliumhydroxid är ett vitt fast ämne som lätt tar upp vatten. Det är en starkt frätande bas.

Används bland annat som elektrolyt i alkaliska batterier, för att fräta bort proppar i avloppet och för att ta bort vårtor. Det används också i fosfatfria tvättmedel.

Ämnet tillverkas i Sverige och använd huvudsakligen för produktion av kemikalier, för alkalisk avfettning i metallindustrier och i rengöringsmedel.

Källa: Kemikalieinspektionen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".