Kalmar

Konstverk granskat inför vårutställning

Två verk har granskats inför Konstfacks vårutställning i Stockholm. Ett av verken är gjort av Oscar Guermouche från Kalmar.

Det har förts en hård debatt kring Konstfacks etiska hållning efter två uppmärksammade, och omdiskuterade, elevprojekt. Detta har lett till att Konstfack nu håller på att utforma etiska regler för skolan.

Under utformningen, och i eftersvallningarna efter kritiken och diskussionerna har nu Konstfacks ledning beslutat att låta jurister granska verk från två elever inför skolans vårutställning.

En av de två eleverna är Oscar Guermouche från Kalmar. Han tycker att skolan tar i för hårt.

- Det är tre svenska flaggor, på vilka jag målat textutdrag från marchsånger förekommande i svenska jägarförband.

Oscar Guermouches verk har bedömts inte bryta mot flagglagen och kommer att få visas, men förhandsgranskning är nödvändig säger Konstfacks rektor Ivar Björkman. Han säger att skolan måste veta vilket juridiskt ansvar de står inför om de visar upp viss verk.

Car Johan de Geer tycker att hans uppmärksammade konstverk från slutet av 60-talet, när han bland annat skrev ”Kuken” på svenska flaggan, var värre.

- Det kan man ju säga vara värre än att säga ”Vi vill åka till Moskva”. Det upprörande är att det inte finns yttrandefrihet för konst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".