Kalmar län

Tufft få jobb för funktionshindrade

Det har blivit svårare för många funktionshindrade att få jobb på Samhall i takt med att allt fler av de enklare arbetsuppgifterna på de egna industriverkstäderna försvunnit. Samhall å sin sida håller inte med om att det blivit tuffare.

Det menar en majoritet av dom arbetsförmedlare som Sveriges Radio varit i kontakt med.

I Småland och Halland, som är den region som Kalmar län ingår i så arbetar idag runt 600 av de anställda i Samhalls egna verkstäder. För fyra år sen var motsvarande siffra 1000.

Minskande egen produktion
I vår region har Samhall egen produktion idag på 15 orter, jämfört med 24 för fyra år sedan.

I Kalmar län är det bara i Nybro, Vimmerby, Västervik, Oskarshamn och Borgholm som det finns egen produktion idag - och ofta i betydligt mindre skala än tidigare.

En av de orter där den egna verkstaden nyligen avvecklats är Emmaboda.

- Det är ju synd att de försvann, för vi hade ju möjlighet att pröva folk på ett annat sätt, när de fanns på plats i Emmaboda, säger Mia Hederud, som inte anvisat en enda till Samhall sen de la ner sin verkstad för två år sen.

Samhalls anställda arbetar idag i större utsträckning istället inom tjänstesektorn och på bemanningsuppdrag ute på vanliga företag.

Inte allt negativt
Utvecklingen har gjort det svårare för många funktionshindrade att få jobb på Samhall menar de flesta arbetsförmedlare här i länet som vi varit i kontakt med. De flesta menar att kraven för att platsa på Samhall har ökat.

- Det krävs att man ska vara lite mer flexibel, man ska vara förflyttningsbar på ett annat sätt, säger Mia Hederud.

Alla arbetsförmedlare ser inte fullt så negativt på förändringen utan har mer goda erfarenheter vad gäller möjligheten till arbete på Samhall. En faktor som möjligen påverkar är närvaron av Samhall på orten.

I Emmaboda, där fabriken lades ner så sent som för ett par år sen har nyrekryteringen avstannat och ordföranden i RSMH:s lokalförening för psykisk funktionshindrade John De Bie vet många som inte har någonstans att ta vägen idag av deras medlemmar.

- Det känner jag flera här där möjligheterna till ett annat arbete i stort sett är omöjligt.

Samhall tycker inte det blivit tuffare
Samhall försvarar sig mot kritiken att allt fler funktionshindrade inte skulle platsa hos dem.

Anders Knutsson, regionchef för Småland och Halland, vill inte hålla med om att det blivit tuffare.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".