Facket vägrar gå med på sänkta löner.Foto: Anders Nyberg
Oskarshamn

Fackligt nej till sänkt Scania-lön

IF Metall säger nej till sänkta löner för arbetarna på Scania. Det står klart efter diskussioner inom facket under onsdagen.

Mikael Johansson, Metallordförande på Scania i Oskarshamn säger till Sveriges Radio Kalmar att deras medlemmar redan nu haft ett inkomstbortfall, i och med att man gått ner i skift.

-Så vi ser det som väldigt svårt att överhuvudtaget gå med på någon lönesänkning.

Har redan gjort neddragningar
Det var i mitten av april som Scanias företagsledning gick ut med att man ville sänka lönerna för sina arbetare, detta för att klara det ekonomiska läget i företaget, men IF Metall på Scania säger nu alltså nej till det.

Scania har idag redan gjort stora neddragningar i produktionen, man har bland annat infört produktionsuppehåll en dag i veckan, och så hade man ett längre uppehåll i produktionen i jul.

Dessuom ingår de anställda i ett utbildningsprogram där man istället för att bli varslad, får utbildning.

Föreslår indragen aktieutdelning
Istället för sänkta löner, så föreslår IF Metall nu istället att den föreslagna aktieutdelning på två miljarder kronor till aktieägarna, ska dras in, eftersom den skulle göra bättre nytta i form av löner och utbildningar för dom anställda.

- När det är dom här tiderna, så måste alla hjälpas åt, inte bara vi på Metall, utan även aktieägarna och cheferna. Så vi anser att det inte skulle vara någon aktieutdelning alls i år, säger Mikael Johansson, metallordförande på Scania i Oskarshamn.

Anders Nyberg
anders.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".