Rektor Susanne Lind och elevassistent Gith Johansson. Foto: Linda Viskic
Kalmar

Risk för uppsägning på särskolorna

Elevassistenterna på Kalmars särskolor kan bli av med sina jobb. Men ännu har inte föräldrar och elever blivit informerade.

Susanne Lind, rektor för särskolan på Oxhagsskolan och Vasaskolan, säger att assistenterna kommer att ersättas av lärare, vårdare och fritidspedagoger som redan jobbar inom kommunen och har en liknande kompetens.

”Inga besparingar”
Anledningen till att assistenterna kan komma att ersättas beror, enligt Susanne Lind, inte på några besparingar. Anledningen är istället lagen om anställningsskydd som säger att de som har varit anställda under längre tid har förtur till jobben.

Förhandlingar pågår just nu mellan kommunen och facket och det är ännu inte klart vilka tjänster som kommer att försvinna.

- Eftersom jag just nu jobbar som elevassistent så tycker jag att det är jätte, jättetråkigt. Jag vill absolut inte bli av med mitt jobb. Jag känner att jag behövs lika mycket som alla de andra, säger Gith Johansson, elevassistent på Vasaskolan.

Linda Viskic
linda.viskic@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".