Felaktiga automatlarm skapar många onödiga utryckningar. Foto: Bertil Ericsson Scanpix
KALMAR

Nästan alla automatiska brandlarm är falska

I princip alla automatiska brandlarm som utlöses är fellarm. Kalmar kommun säger därför upp och förnyar alla avtal för den här typen av brandlarm i hopp om att minska bristerna.

Förhoppningsvis ska det här leda till att brandkåren kan få en högre kvalitet på sina uttryckningar.

Gert Friberg, räddningschef på räddningstjänsten i Kalmar:
- Det skulle innebära en avlastning för våra uttryckningar, vi ska vara på plats när det händer något riktigt inte vid fellarm säger han.

Drygt 95 procent av alla larm från de automatiska brandlarmen är idag fellarm, det motsvarar ungefär 230 uttryckningar per år som räddningstjänsten bara i Kalmar kommun får åka på i onödan.

-Det ser ungefär lika illa ut i hela landet säger Gert Friberg.

Fellarm är larm som inte beror på brand utan på till exempel damm från byggen och ånga från kök men dom allra flesta på grund av tekniska fel.

Nästan 200 företag och myndigheter är idag anslutna till Kalmar kommuns automatiska brandlarm. Förrutom den höga andelen fellarm så har räddningstjänsten också märkt av att många av de kontaktuppgifter som finns på olika anläggningarna är gamla och inaktuella. Det har till och med förekommit att räddningstjänsten vid ett brandlarm ringt upp en angiven kontaktperson som visat sig varit död.

Därför säger kommunen nu upp och förnyar alla avtal så nya kontaktuppgifter måste fyllas i och att det ska bli en mer rutinmässig kontroll av dom automatiska brandlarmen.

På Ikea i Kalmar använder man sig av automatiska brandlarm och varje år sker där kring fem fellarm. Peter Mårdh som fastighetsansvarig på i Ikea i Kalmar är väldigt noga med att regelbundet testa alla Ikeas 500 brandvarnare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".