1 av 2
Oviss framtid. Arkivfoto: Nick Näslund. Montage: SR.
2 av 2
Borgholm

Folkomröstning överklagad - igen

Uppdaterad 11.55

Per Lublin överklagar återigen ett beslut om folkomröstning i Borgholms kommun. Planerna är att ölänningarna ska säga sitt om en eventuell kommunsammanslagning den sjunde juni.

I fredags var sista möjligheten att överklaga Borgholmsfullmäktiges beslut om hur en folkomröstning på norra delen av ön skulle gå till. Kort innan den tiden rann ut, kom ett överklagande från Ölandspartiets partiledare Per Lublin - i vanlig ordning på officiellt brevpapper med Borgholms kommuns logotyp, och undertecknat av ”det vikarierande kommunalrådet”, som Per Lublin numera kallar sig.

- Att överklaga är att utöva minoritetsstyre mot folkets vilja, säger Borgholms kommunchef Lars Frick till Sveriges Radio Kalmar.

- Det hela börjar få ett löjets skimmer över sig.

Överklagandet tar bland annat fasta på formuleringar på röstsedeln, som Per Lublin anser vara partiska - och att protokollet från fullmäktigemötet inte redovisar att Lublin lämnade fullmäktigesammanträdet.

- Protokollet utvisar felaktigt att jag skulle ha deltagit i beslutet, vilket inte stämmer eftersom jag inte var närvarande i lokalen medan kommunfullmäktige behandlade detta ärende, skriver Lublin.

Mörbylånga kommun har redan bestämt sig för att ställa in sin planerade folkomröstning på södra delen av Öland - om inte Borgholm kommer till skott. Bland tjänstemän som Sveriges Radio Kalmar har pratat med finns en oro att ett överklagande såhär bara en dryg månad innan den sjunde juni skulle kunna fördröja omröstningen.

- Vi kommer ändå att jobba efter planerna, säger Lars Frick.

- Senast på onsdag ska jag skriva till länsrätten och lämna ett yttrande om vikten av att tidigarelägga handläggningen av det här överklagandet.

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".