Kalmar

Ökad övervakning i arresten

Efter självmordet i polisens arrest i Kalmar i helgen utökas övervakningen av de som sitter i arresten.

Alla kommer nu kontrolleras var 15:e minut, något som i vanliga fall bara sker när man vet att en person är självmordsbenägen eller om man är omhändertagen för fylleri.

Den som sitter i arresten anhållen för ett brott har det som sitt hem och i normala fall fungerar det så att det inte sker något särskild tillsyn. Den intagna säger bara till när han eller hon vill gå på toaletten eller röka, i övrigt inkräktar man inte mer än nödvändigt på integriteten.

Men nu blir det alltså ändrade rutiner tillsvidare. En expert från rikspolisstyrelsen kommer ner till Kalmar på måndag för att diskutera vad man ska göra för att förhindra fler självmord och eventuellt handlar det om ombyggnation av den nybyggda arresten som togs i bruk så sent som i höstas.

En internutredning har också inletts för att se om någon gjort något fel.

Lyckades hitta ett hål
Det här är det första dödsfallet i polisens nya arrestlokaler som ligger i polishuset i Kalmar som stod klart i höstas.

Det har gjorts förbättringar i arresten för att förhindra att de som sitter i arresten kan göra sig själva illa, bland annat kan de inte öppna dörren till toaletten själva. Det görs genom en begäran till arrestvakten.

Men ingen dörr öppnades i detta fallet, trots det kunde mannen hänga sig i ett lakan från just toalettdörren. Mannen som satt anhållen för misshandel kunde hänga sig i ett lakan som han lyckats trycka in i ett hålutrymme mellan en stolpe och toalettdörren.

Han var nykter och hade inte visat några tecken på att vara självmordsbenägen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".