Kalmar län

Ökad oro för svininfluensan

De senaste dagarnas spridning av svininfluensa i världen gör att många länsbor nu känner sig oroliga för vad som kommer hända och för att själv smittas.

Alexander Englund från Kalmar är en av alla som är oroliga. Han säger till Sveriges Radio Kalmar att han följer utveckling av viruset, och hoppas att man snart hittar ett vaccin mot sjukdomen.

Svininfluensa, eller den nordamerikanska influensan som veterinärer runt om i världen vill kalla den, är ett virus som härstammar från svininfluensa i Europa och Nordamerika, men som alltså har utvecklats så att det också smittar mellan människor. Virussjukdomen är så pass ny att det ännu inte finns några vaccin emot den.

Vanliga symptom är liknande dom man får vid den årliga influensan, alltså plötslig feber och luftvägsproblem, men vanligt förekommande är också diarré.

Förutom Mexico och USA har också svininfluensa konstaterats i Nya Zeeland och Israel. Och det är inte bara Alexander Berglund från Kalmar som är orolig för att bli smittad, för på landstinget i Kalmar har man fått ta emot samtal från oroliga länsbor, berättar Claes Söderström, smittskyddsläkare i Kalmar.

- Det har varit någon som frågat om resor, men också någon som haft en dotter som studerar i Mexico, och vad de ska tänka på då, berättar Claes Söderström.

Men han tycker inte att man ska vara orolig, men att man ska ta det på allvar och följa utvecklingen.

Anders Nyberg
anders.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".