Länet

Beslut om apoteksmonopolet idag

Det blev ett ja när riksdagen på ondagens eftermiddag tog beslut om försäljning av en rad apotek, flera av dem liggande i Kalmar län.

Beslutet togs efter en debatt i riksdagen på onsdagsförmiddagen.

Förslaget gällde att avskaffa apoteksmonopolet den första juli. Omkring 400 av de 900 svenska apoteken ska säljas till privata aktörer i grupper. Enskilda företagare ska också kunna köpa andelar i 200 svenska apotek.

Ska säkra i tre år framöver
Inga av dagens apotek får läggas ner de närmaste två åren, enligt förslaget. Apoteksombuden ska också säkras och i tre år framöver ska möjligheten att hämta ut mediciner i mindre butiker på landsbygden finnas kvar.

På onsdagsförmiddagen debatterades frågan i riksdagen. Krister Örnfjäder, socialdemokratisk oppositionspolitiker från Västervik är kritisk och orolig över att storföretag ska få möjligheter att köpa upp apotek.

- Vi vet ju att flera stora företag ligger i startgroparna och väntar på att få komma in på marknaden, sa han i riksdagen.

- Det här är en ideologisk fråga som tar hänsyn till marknadens behov och inte till konsumentens.

Kritik från PRO:s ordförande
Även PRO:s distriksordförande i Kalmar län är kritisk.

- Utförsäljningen kommer att leda till att sjuka och äldre personer får betala högre priser för sina läkemedel. Det gynnar bara de stora läkemedelsföretagen, skriver han i ett pressmeddelande.

Kristdemokraten Chatrine Påhlsson Ahlgren, också från Kalmar län, klev upp i talarstolen och höll inte med om oppositionens kritik.

- Inte blir en farmaceut sämre bara för att den jobbar för en annan huvudman? frågade hon kritikerna i riksdagen.

- Det här är en glädjens dag, åtminstone för oss som vill ta bort förbud och öka möjligheter.

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se