Detalj av den press som ABB i Figeholm investerat i. Foto: Janne Rindstig
Figeholm

Press placerar Figeholm i täten

Investeringen på 100 miljoner i en pressanläggning ska göra ABB i Figeholm till världsledande i tillverkning av isoleringsmaterial.

ABB i Figeholm gåt mot strömmen, i tider av besparingar och uppskjutna investeringar invigdes idag en ny pressanläggning som gör fabriken till världsledande i tillverkning av isoleringsmatrial till transformatorer. Inklusive byggnader har byggprojektet som pågått i över ett år kostat drygt 100 miljoner kronor.

Tillverkningen av presspan som är mycket hårt pressad cellulosa från svenska granar och tallar görs bara vid två riktigt stora anläggningar i världen varav den i Figeholm nu får störst kapacitet.

Ökning med hälften
Företagsledningen räknar med att kunna öka produktionen med 50 procent och efterfrågan är fortsatt mycket stor. Orderböckerna är fyllda för lång tid framöver och kundernas väntetid kan nu kortas.

De 120 anställda som finns i Figeholm idag jobbar i femskift veckans alla dagar och kapacitetsökningen tack vare den nya pressen beräknas ge 15 nya arbetstillfällen.

Janne Rindstig
jan.rindstig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista