Rekordtidig färskpotatis på Öland. Foto: Britta Berggren
Öland

Rekordtidig färskpotatis

Årets första öländska färskpotatis är nu skördad hos Lars Åke Andersson i Eriksöre. Det är den varma våren och en ny tidigt engelsk sort - Swift - som gjort det möjligt.

Priset på den rekordtidiga färskpotatisen ligger på mellan 150 och 200 kronor kilot och det motiveras med att det ligger mycket arbete bakom.

Den planterades i kruka redan under mars och fick växa där inomhus med värme för att sedan sättas ut under dubbel plast innan den nu har kunnat skördas. Dessutom har den frostbevattnats på nätterna när det behövts.

- Man får ställa väckarklocka på klockan ett och är det så att det krisar så får man gå ut och vattna, säger Lars Åke Andersson.

Den varma och tidiga våren har också satt fart på jordgubbs plantorna där det i dag redan finns gröna kart och om värmen håller i sig kan den första skörden bli om ett par tre veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".