1 av 2
Foto: Mia Wendel
2 av 2
På akuten vid Kalmar sjukhus sitter en lapp som hänvisar patienter med förkylningssymtom till andra ingångar. Foto: Mia Wendel
Kalmar

Test av svininfluensa i Kalmar

Det första misstänkta fallet av nya influensan har testats vid akutmottagningen på Länssjukhuset i Kalmar.

Det var EU-parlamentarikern Anna Hedh från Mörbylånga, som sökte sig till akutmottagningen i helgen och fick rådet att komma och göra ett test.

Anna Hedh flög i förra veckan hem från Bryssel och på planet fanns ett misstänkt fall av den nya influensan. Det visade sig dock vara falskt alarm. Men Anna Hedh, som varit förkyld, kände att förkylningssymptomen tilltog och kontaktade akutmottagningen.

På grund av smittorisken släpptes Anna Hedh in bakvägen i ett isoleringsrum med personal i skyddskläder. Provet togs och visade negativt resultat.

-Vi följer rutiner från smittskyddsläkaren och är väl förberedda, säger verksamhetschefen på akutkliniken vid Länssjukhuset, Ewa Larsson.

-Så få som möjligt ska vara inblandade i omhändertagandet av patienter för att minska smittspridningen. Bäst är, som alltid, att i första hand ringa sjukvårdsrådgivning eller vårdcentral och få råd och anvisningar.

Mia Wendel och Ann-Sofie Ottosson
mia.wendel@sr.se
ann-sofie.ottosson@sr.se

Vart ska man vända sig?

En telefonupplysning för frågor om influensan har startats gemensamt av ansvariga myndigheter.

Numret är 020 - 20 20 00 där ges svar på frågor och hänvisning till var du kan få mer information.

Telefontjänsten är kostnadsfri och finns tillgänglig dygnet runt.

Det går också att läsa frågorna och svaren på hemsidan www.krisinformation.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".